Siste nytt fra rundt omkring

Hjem

Mr. Mole vurderer årets 4.divisjon

Mr. MoleDet nærmer seg seriestart. Faktisk braker det løs allerede førstkommende helg. Sånn sett er det på høy tid å komme med noen betraktninger om ståa i 4.divisjon. En 4.divisjon som er ventet å bli tøffere enn på mange år. Som kjent ble jo 1/3 av lagene byttet ut etter fjorårets sesong og samtlige av de som kom til må ventes å herje på øvre halvdel. Uten å foregripe for mye, vil jeg faktisk si at ett av de fire som rykket ned fra 3.divisjon i fjor vil ta turen opp igjen etter årets sesong.

Samtidig som det er noen opplagte gullkandidater, vil jeg påstå at divisjonen kommer til å bli ekstremt jevn. Jeg tror nok at en kvartett vil kjempe om opprykket, mens de øvrige åtte fort kan havne hvor som helst mellom 5 og 12. Ut i fra treningskampene er det vanskelig å danne seg et komplett bilde, samtidig vet vi at det blant flere lag gjennomgås betydelige endringer i stallene. Vi har med andre ord en svært spennende sesong foran oss. Men tippes skal det. Samme hvor håpløst det enn måtte se ut, så skal det tippes. Et lag på hver plass, null garderinger og minst mulig innslag av følelser. Noen må plasseres sist og kun ett lag kan utropes til vinner. Apropos vinner, la oss bare starte med vinneren.

1. VOLDA
Jeg tror på Volda i år. I fjor endte Volda på 7.plass i 3.divisjon, noe som betydde nedrykk siden det kun var plass til fem lag i den nye 3.divisjonen. Volda har gjennom oppkjøringen vist at de har skumle hensikter i år. I oppkjøringen har de til sammen spilt 11 kamper. Av disse har 9 endt med seier. I forrige uke måtte sågar profflaget fra Brattvågen reise hjem etter 3-1 tap. Volda er i tillegg videre i cupen hvor selveste Molde gjester dem i slutten av april. I 2.kvalikrunde beseiret de sin hovedkonkurrent Bergsøy med 5-4 etter ekstraomganger. Volda råder over en bred og god stall langt utover de 11 som kan starte. Dette gjør dem mindre sårbare enn enkelte andre når det tærer på. Litt kritisk var det for dem for 14 dager siden når lagets keeper forsvant til Raufoss, men det tok ikke mange dagene å få på plass en god erstatter. Nei dette går veien Volda! Sist gang Volda var i 4.divisjon (2014) var de suverene og vant med 62 poeng, 20-2-0. Like suverene blir de nok ikke i år, men jeg tror de stikker av med seriemesterskapet.

2. BERGSØY
Mange har nettopp Bergsøy som favoritt foran årets serie, og begrunnelsene for det er sikkert gode nok. Bergsøy endte på 8.plass i fjorårets tredjedivisjon. Bergsøy er på mange måter 4.divisjons svar på Brattvåg. Den geografiske beliggenheten gir dem ikke mye gratis og derfor er det avgjørende at de lykkes på overgangsmarkedet. Det må vi vel si at de har gjort i år. Spillere som Joachim Magnussen og Roar Amundsen sammen med et knippe engelskmenn har styrket dem betraktelig. Spørsmålet er bare om de fungerer godt nok som et lag. Start 11eren er meget god, men jeg er usikker på om kvaliteten på benken er god nok til å hamle opp med Volda. Ser vi på kampene i oppkjøringen så har Bergsøy stort sett vært involvert i jevne oppgjør, men likevel har de klart å stikke av med seieren til slutt. Unntakene er 5-1 tapet mot Brattvåg og cuplkampen mot Volda. Utenfor banen er entusiasmen fantastisk i Fosnavågen og Bergsøy kan skimte med divisjonens flotteste anlegg om vi ser bort i fra Hødd. Det meste ligger altså til rette for et jubelår for Bergsøy, men jeg tror at de akkurat blir hakket for små i kampen mot Volda.

3. ROLLON
Rollon blir divisjonens outsider. I utgangspunktet hakket bak de to beste, men med en god start og påfølgende god flyt kan alt skje. Rollon endte på 13.plass i fjorårets 3.divisjon. Det var forsåvidt i tråd med forventningene, men andre halvdel var likevel god for Rollon som fikk med seg mange positive opplevelser utover høsten. Disse blir gode å ta med seg inn i årets sesong. Laget har stort sett samtlige fra fjoråret med videre. I tillegg har enkelte fra opprykkssesongen (2015) igjen bestemt seg for å finne frem skoa. Det er med andre ord umulig å ikke regne med Rollon i år. Hvis vi ser bort i fra keeperen, som trolig er divisjonens beste, så er Rollon et lag uten de store stjernene. I stedet står de frem som et godt kollektiv som arbeider for, og pusher hverandre. Slikt blir det poeng av. I oppkjøringen har de møtt god motstand, men likevel hengt godt med. Cupkampen borte mot Spjelkavik var meget bra til tross for tap og er et tydelig signal om at Rollon er i rute.

4. HØDD2
Rekruttene til Hødd endte på 6.plass i 3.divisjon i fjor og måtte ta den tunge turen ned med minst mulig margin, i alle fall plasseringsmessig. Hødd2 blir å regne med i toppen, men jeg tror ikke de når helt opp. Til det vil prestasjonene variere fra kamp til kamp både fordi laget stort sett vil være besatt av unggutter, men også fordi laget innimellom vil være forsterket med A-lagsspillere. På det beste slår de trolig alle lag i divisjonen, men først og fremst er 4.divisjon en arena for rekruttene og da må det være plass for læring. Laget innehar uansett gode kvaliteter, med stort tempo og god løpskraft. Emblem fikk virkelig erfare det i treningskampen rett før påske. Hødd regelrett sprang divisjonskollegaen i senk. Jeg ser ikke bort i fra at andre lag vil få samme medisin, spesielt på Høddvoll. De varierende resultatene har vist seg i årets treningkamper. Hødd har gjennomført 9 kamper med utfall 5-1-3.

Da er topp 4 unnagjort, og ikke overraskende er dette de fire lagene som tok veien ned fra 3.divisjon etter fjorårssesongen. Når det gjelder plassene fra 5 til 12 så tetter det seg om mulig enda mer til. Her følger min spådom for lagene fra fjorårets 4.divisjon.

5. LANGEVÅG
Langevåg imponerte de fleste i fjor og endte til slutt på 2.plass etter å ha ledet i store deler av sesongen. Laget var blant divisjonens yngste i fjor og fremsto med en fantastisk lagmoral og innsatsvilje. De var unggutter men gikk i taklingene som om de skulle hatt permanent på brystet. Foran årets sesong er laget blitt ett år eldre/bedre, men også et par spillere fattigere. Den gode sidebacken Lars Austnes har gått til Spjelkavik, mens keeperen har dratt hjem til Island. utover dette er laget stort sett uforandret fra i fjor. Bare det burde tilsi en plassering på øvre halvdel i år, derfor blir en litt forvirret når en ser resultatene fra årets kamper i oppkjøringen. Rett nok har motstanden vært tøff, men 2-0-7 ut av 9 kamper er ikke all verden. Laget har møtt fire divisjonskollegaer med utfall 1-0-3. Når jeg likevel setter Langevåg på 5.plass, så er det først og fremst med tanke på hva som bor i laget. Treningskamper er ikke annet enn trening og i NM-kampen mot Bergsøy viste laget seg fra en ganske annen side.

6. SKARBØVIK
Etter 2015-sesongen raste Skarbøvik ned i 4.divisjon med dunder og brak. Av den grunn spådde mange dem en tøff 2016-sesong. Laget sto midt i et generasjonsskifte hvor flere av de gamle traverne ble erstattet av unggutter. Men noen ble med videre og en av disse var Nils Ottar Sandø. Han endte opp som divisjonens toppscorer og var svært medvirkende til at alle forhåndstips ble gjort til skamme når SIF ble seriemester. Nå har også Otto lagt opp. I tillegg har et par av de andre kontinuietetsbærerne stort sett vært ute med skade gjennom hele oppkjøringen. Dette forklarer naturligvis en del av de svake resultatene. For kampene hittil i år har ikke vært for mye å skryte av. Av de 7 kampene før sesongen står de med 2-1-4. Av disse har fem kamper gått mot divisjonskollegaer. Her er fasiten 0-1-4. Med dette som utgangspunkt burde Skarbøvik blitt spådd lenger ned på tabellen, men klok av skade fra i fjor og ikke minst troa på at en del av de etablerte kommer tilbake etter skade, så våger vi oss på et noe ambisiøst tips. Tradisjonen ligger tross alt i gangene ut på Siffen.

7. EMBLEM
Emblem var storfavoritt til seriemesterskapet i fjor, men en dårlig vårsesong ødela mulighetene om en topplassering. En god høstsesong reddet imidlertid en del og laget endte til slutt opp på 4.plass. I forkant av årets sesong er laget i gang med et generasjonsskifte, noe som treningskampene har båret preg av. Det skal likevel litt til å erstatte spillere som Scott Fellows og Csaba Levente Boga. Til sammen har laget spilt 10 treningskamper hvor utbyttet har vært ganske jevnt fordelt 3-4-3. Mot divisjonskollegaene har det vært like jevnt 1-3-1. Det gror godt på Emblem og mange juniorer har fått muligheten i oppkjøringen, og mange av disse har virkelig tatt vare på den muligheten. Med mye ungt er naturligvis faren for variasjon i prestasjonen fra kamp til kamp stor. Men fortsatt er det en solid rekke av etablerte spillere som danner første 11eren. På grunn av skader har ikke laget fått for mange kamper med den optimale 11eren hittil, og kanskje tar det fortsatt litt tid før den er godt nok drillet. På sitt beste kan Emblem absolutt hamle opp med alle i årets divisjon, men likevel er det en del usikkerhet knyttet til laget. Slik jeg ser det, er det meget jevnt under de fire topplagene og omtrent midt i det feltet tror jeg de blåstripete vil havne.

8. LARSNES/GURSKEN
Larsnes/Gursken endte på 8. plass i divisjonen i fjor og omtrent det samme tror jeg blir utfallet etter årets sesong. I oppkjøringen har ikke laget spilt alt for mange kamper og sånn sett er det litt vanskelig å vite hvor de står. Av fem spilte kamper har to endt med seier og to med tap. I møte med lag fra samme divisjon har de kun slått Hødd2, mens de har tapt knepent mot Bergsøy og Hareid. Med andre ord er det ganske vanskelig å lese noen form ut i fra disse resultatene. Det som imidlertid er sikkert, er at troppen ikke er større enn den må være. Blant annet ble treningskampen mot Emblem avlyst fordi LG ikke kunne stille lag pga sykdom. Men selv om stallen er tynn, så er den slett ikke dårlig. Så lenge LG klarer å stille med sine beste til start så kan de slå de fleste - og da spesielt på hjemmebane. Stallen er vel også ett hakk bedre enn fjorårets. Et par spillere har vendt hjem uten at vi har klart å fange opp at noen har sluttet. Med det som utgangspunkt er vel en plassering omtrent som i fjor ganske passe (forøvrig et av få tips jeg traff med i fjor:)).

9. NORBORG
I 2016 endte Norborg på en solid 7.plass etter en fantastisk sluttspurt. Bare et par runder før slutt regnet de fleste Norborg som nedrykket, men den gang ei. Generasjonsskiftet møtte de oransje allerede i fjor. Sånn sett har de unge allerede et erfaringsrikt år på baken. Foran 2017 sesongen ble det fattet en beslutning ut i havgapet som skulle få stor betydning for spillergruppa til Norborg. Fjørtoft bestemte seg for å blåse liv i A-laget igjen og flere av bærebjelkene i fjorårets Norborg bestemte seg for å bidra i moderklubben. Enveisbillett med ferja ble kjøpt og Norborg ble tvunget til å lite enda mer på den yngre garde. Det blir svært spennende å se hvilke utslag dette gir for laget fra Søvika. Det positive er at de får en god treningshverdag med mange motiverte og lærevillige på trening hver gang, usikkerheten er hvordan laget tar det når de møter god motstand. For til tross for at laget har spilt 11 treningskamper og kommet godt ut av det, 7-1-3, så har mange av kampene vært mot 5 divisjonsmotstand. De tapte 6-2 mot Brattvåg i en kamp hvor de holdt følge i 80 minutter, utover det har de møtt et par 4.divisjonslag fra Romsdal og kun ett lag fra egen divisjon. Skarbøvik ble slått 4-3 på Siffen. Alt i alt er det vanskelig å plassere Norborg, men jeg tror de ender rett under midten, og således kan en 9. plass være et fornuftig tips.

Når det gjelder de tre siste så er det nesten hipp som happ hvor jeg skal plassere dem. Jevnt blir det uansett. Med en god start og uten fravær så er også disse kapable til å ende lenger oppe på tabellen. Men noen må plasseres i bunnen, og i år har jeg valgt meg ut følgende.

10. HAREID
6. plass ble det på Hareid i fjor mye takket være full pott i årets to siste kamper. Slik jeg ser det er vel laget omtrent på samme nivå som i fjor. De har mistet en meget god spiller til Bergsøy, men får tilbake lagets kaptein fra skade i tillegg til at Emil Viddal kom fra Hødd helt på tampen. I de siste årene har Hareid hatt en merkelig tendens til å være svært uforutsigbare. De tar gjerne poeng fra de gode og roter det til mot de antatt svake. De vinner borte og taper hjemme. Med dette som utgangspunkt sier det seg selv at det blir vanskelig å plassere dem på tabellen. I oppkjøringen har de til sammen spilt 7 treningskamper, disse har endt med 3-1-3. Ser vi på Hareids kamper mot divisjonskollegaer så har de kun vunnet én og tapt tre. Når det er sagt, så har samtlige av Hareids kamper hittil vært jevne, i allefall resultatmessig. Uansett spår jeg en tøff sesong for Hareid og plasserer dem på en 10.plass.

11. SYKKYLVEN
Sykkylven endte på 5.plass i 2016, på 4.plass i 2015 og på 3.plass i 2014. Med unntak av 2015 hvor de ble tippet på 2.plass, har de blitt tippet i bunnen. Sånn sett skal det ikke forbause meg om de nok en gang gjør tipsene til skamme og ender langt høyere på tabellen. Årsaken til at de i år blir spådd en tilværelse nesten helt i bunnen er at stallen virker vesentlig tynnere enn tidligere, samtidig som det ryktes at de vil ha en del spillere ute fra kamp til kamp av ulike årsaker. I sum tror jeg dette kan bli krevende i en divisjon tøffere enn på lang tid. Viktige spillere har sluttet eller valgt å prioritere andre ting fremfor fotballen, men samtidig har de et godt juniorlag som helt sikkert vil bli en viktig bidragsyter til A-laget. Spørsmålet er bare om det er nok. Laget har spilt 8 treningskamper hittil med varierende resultater, 3-2-3. Det er knyttet en viss usikkerhet med troppen foran årets sesong, og blir det som det har vært i oppkjøringen er jeg redd de vil slite i bunnen, men skulle noen av de som har trappet ned dukke opp igjen, så kan de fort klatre på tabellen. Inntil videre plasserer jeg dem på 11.plass.

12. GODØY
De siste to sesongene har Godøy endt opp på 3.plass. I disse sesongene har laget vært godt besatt i alle lagdeler med etablerte voksne spillere med erfaring fra høyere nivå gjennom en årrekke. Nettopp dette med årrekke blir et stikkord i årets vurdering. De er som sagt voksne ut på Godøya og flere spillere har holdt det gående i A-lagssammenheng i godt over 20 år. Dette må etterhvert merkes. To spillere har, etter hva vi har forstått, takket for seg i år. Både Joakim Austnes og Svein Arve Alnes har vært viktige for Godøy de siste sesongene og spørsmålet er hvor stor motivasjon de andre av gamlekara har til å kjøre på for fullt videre - for det må de. Godøy har nemlig det minste nedslagsfeltet i divisjonen. Resultatene i oppkjøringen har ikke vært all verden. Av seks kamper står de kun med en seier mot Vigra, de øvrige har endt med tap. Når det er sagt så er treningskamper kun treningskamper og når alvoret starter endrer ting seg. Klarer Godøy å mobilisere så kan de fort klatre oppover på tabellen.

Det var årets tips, så gjenstår det å se om hvordan det ender til slutt. Jevnt blir det i alle fall selv om jeg tror vi får et skille mellom topp og bunn litt over midten. Trøsten for alle får være at disse selvutnevnte ekspertene, meg selv inkludert, sjelden treffer med plasseringstipsene. I fjor oppnådde vel de to beste ekspertene (Langevåg og Hareid) tre rette. Selv dro jeg til med to rette i fjor, det var Godøy på 3.plass og Larsnes/Gursken på 8.plass.

Lykke til med sesongen alle sammen!

 
Emblem Idrettslag

4. divisjon Sunnmøre 2017

# Lag K S U T MF P
1 Hødd 2 22 18 2 2 63 56
2 Bergsøy 22 15 4 3 46 49
3 Volda 22 14 6 2 30 48
4 Skarbøvik 22 7 8 7 8 29
5 Rollon 22 8 5 9 -5 29
6 Emblem 22 8 3 11 -4 27
7 Hareid 22 7 5 10 -22 26
8 Godøy 22 7 3 12 -19 24
9 Sykkylven 22 5 8 9 -13 23
10 Larsnes/Gursken 22 6 5 11 -13 23
11 Langevåg 22 6 1 15 -33 19
12 Norborg 22 4 4 14 -38 16

Neste kamp


4. divisjon 2018

Toppscorer 4. divisjon 2017 (sesongslutt)

# Navn Lag Mål
1 Sondre Steinsbu Kjølsøy Skarbøvik 19
2 Trond Edvard Brynestad Godøy 18
3 Franjo Tepuric Bergsøy 15
4 Daniel Jøsok Kvalsvik Bergsøy 14
5 Martin Søvik Røren Bergsøy 13

Treningstider 2016

Mandag kl 18:00 - 20:30 Sunnmørshallen
Tirsdag kl 20:00 - 21:30 Ebbemyra
Torsdag kl 20:00 - 21:30 Treningskamp
Fredag kl 17:00 - 18:30 Ebbemyra

Besøkende

Vi har 102 gjester her nå