Siste nytt fra rundt omkring

Hjem

Brannmann - til lags åt alle ...

I dag har jeg lyst å gi et spark til NFF, og nok en gang gjelder det dømming av straffespark for og i mot Rosenstyret, versus andre lag i Norge. Brannmann har ment det samme om denne saken siden slutten av 80`tallet - at dommere favoriserer RBK på ulike måter som gir trønderlaget noen ekstra poeng hvert år. Ekstra gøy er det jo at jeg får støtte fra fremtunge fotballfolk som Solskjær, Rekdal og Sunnmørspostens egen Konrad. I tirsdagens utgave sier Konrad at trønderne er enig med Rekdal om at trøndere ikke bør dømme Molde. RBK selv velger jo å ikke ha trøndere på laget. Siden Brannmanns blogg først og fremst skal være et skriv om fotballens gleder så stopper jeg der (selv om det er en salig glede å terge hårsåre trøndere).
Det jeg heller vil sette fokus på i dag er en fotballfaglig kjepphest. Saken gjelder frispark utenfor 16 meter på motstanders halvdel. Saken var til og med tema i gårsdagens utgave av "Heimebane", noe som viser aktualiteten.

Her kommer jeg ridende på min kjepphest:

1) Det irriterer meg noe grenseløst når lag får frispark, eller for så vidt hjørnespark, og så slår man ballen med skru BORT FRA MÅL! Her får en gylden mulighet til å få ballen sparket PÅ mål, og så skrur noen lag ballen bort fra målet! Ved å slå ballen PÅ mål dobler man antall målmuligheter. For det første kan faktisk ballen gå i mål (i den grad en ball går av seg selv). Hvor mange ganger har vi ikke sett at en ball skrus gjennom feltet og overrasker keeper så mye at den går i mål? Eller at ballen har retning mål, men blir stusset i mål av en med eller motspiller. Altså - du dobler antall målsjanser ved å skru ballen PÅ mål - ikke bort fra mål.

2) Når et lag får frispark, la oss si 40 meter fra mål, så ser vi altfor ofte at frisparket tas raskt med et spark BAKOVER eller til siden! Når man får et frispark på en slik avstand at ballen kan slås inn i 16-meterfeltet så er jo dette en målsjanse på linje med et hjørnespark! Jeg så dette bla på Tromsdalen i går. Et frispark der man har mulighet til å komme i nærkontakt med motstanders mål må jo være gull verdt? Men i stedet ser vi uintelligente pasninger slått bakover. Det må da være mye vanskeligere å spille seg inn i 16 meteren en å skyte et frispark fra lang avstand inn i 16 meteren?

Brannmann er ganske sikker på at statistiker Drillo er enig i dette. All statistikk må da vise at mål skapes oftest dersom ballen faktisk kommer i nærheten av målet - og for å få disse målsjansene er det en fordel at ballen kommer frem til målet så ofte som mulig. Er det ikke mål de er opptatt av? Noen trenere vil si at "i vårt lag skal i spille oss til sjansene". Er ikke poenget med spillet å få ballen mot mål og i mål?

Derfor var det jo veldig deilig å se Adrian Austnes skru ball på ball inn mot mål i helgens runde av "Heimbane" - til liten nytte, men det hadde en annen årsak.

Eneste unntak fra denne regelen må være at ditt lag i snitt er 20 cm lavere en motstanderlaget, eller at ditt lag har en knapp ledelse og vil unngå kontring imot. Solskjær har en gang sagt at hjørnespark til motstanderlaget er målsjanse for oss. Så ingen regel uten unntak. Men sett bort fra disse unntakene utfordrer jeg herved fotballkyndige sunnmøringer til debatt rundt temaet og min salige påstand om at frispark på motstanders halvdel som ikke blir slått på mål, er "wast of freekick".

Så til runden.

Eliteserien:
Heldigvis klarer Brann å vinne kampene sine uten å få hjelp av dommeravgjørelser. Nå leder vi Eliteserien, og det kjennes fantastisk ut. På onsdag skal vi på tur til Trøndelag, men heldigvis er det kun blaffet Ranheim som venter. Nå skal vi få Trondheims bohemlag ned på jorden. Rosenstyret vant lett 2-0 mot Start. Våre fylkesmenn fra Molde og Ballsund henter et poeng hver denne runden, og ellers imponeres jeg over laget som så hjelpeløs ut i første serierunde mot Start. Tromsø tok en "Ranheim" og kleppet til fra start mot hvalfangerne. 4-1 lar seg høre! Mandag kveld var Oddemann onfire med storseier mot 08. Bra for Brann at de andre potensiale topplagene taper!

Borettslaget:
Alle de tre topplagene vinner greit. AaFK spilte som en full bokser. Ravet rundt i ringen for å unngå slag, for så å få inn 4 fulltreffere når sjansen bydde seg. Ellers noterer jeg at bluesbyen har et lag som har lyst å være med der opp. Notodden vant sterkt 4-1 bort mot sunnfjordingene som skarrer på r`en.

Postkasseliga 2:
Virkeligheten traff Brattvåg midt i magen da prestelaget KFUM kom til tåkelandet. 4-1 der også. Hødd sløste på Tangsrud og klarte bare 0-0 mot Varg Haugesund. Slikt blir det ikke opprykk av.

Tippeligaen:
Så var det altså Spjelkavik som skulle få den beste starten på nivå 4. 2-1 borte i Ballsund mot elitelagets andrelag. Hødd 2 tapte som forventet borte mot Drøbak før vi konstaterer at Herd måtte trøste seg med svela på Moldefjorden etter tap mot Træff.

Twitterliga 1:
Det er sjelden jeg har sett en hel omgang der ballen aldri er i spill mer en 20 sekund av gangen. Så skjedde i oppgjøret Rollon-Emblem. Etter at Emblem fortjent ordnet 1-1 i starten av andre omgang, la det seg kram snø på ballen i den kalde luften i Larsgården. Emblem forsvarte seg inn til 1-1, men Brannmann synes bortelaget feiget litt ut på slutten. Det var faktisk mulig å slå Rollon denne torsdagen. Men tunge bein og skader gjorde nok sitt til at 1-1 var ok. Ellers vinner favorittene i denne divisjonen i år. Bergsøy virker knallsterk etter 5-1 mot rivalen Volda og har selvtillit som ei forvokst brosme etter forrige ukes kamper. Godøy, Valder, Sykkylven og Hareid har plassert seg som forventet i bunnen. Torsdag kommer kolonnegutta fra Godøy til Emblem. Får håpe at Godøysupporterne klarer seg med 30 biler når køen kjører. Vegvesenet er tøffe på kravene.

Twitterliga 2:
Lokomotiv Langevåg har rusk i maskineriet. To uavgjort på to kamper er fire bak skjema. Skodje og Ellingsøy har overrasket hittil, mens RBK`lookalikene i nabolaget topper etter to kamper. I bunnen finner vi småbygdene Sæbø, Fjørtoft og Guard.

Twitterliga 3:
Kjekt med oppstart på sjarmørnivået 6.div. Emblem 2 har allerede stått æresvakt for BH2 etter høstens tap i Rolf Østrems hederskamp. Kampene mellom de to lykkelige naboene har en ekstra dimensjon for å hedre breddekongen Rolf Østrem. Forrige ukes oppgjør endte nok en gang med Blindheimseier, noe som betyr ny æresvakt til høsten. Ellers savner Brannmann Stadlandet på tabellen. Det gav Sunnmøre en ekstra dimensjon i fjor.

Damenes linjer:
Mitt eget damelag var på Stranda og fikk kjenne at seniorfotball ikke er spøk. Som vanlig er Stranda strålende som arrangører, men som motstandere var de ikke så snill. 10-0 i sekken burde vært 10-4, men skuddfoten var ikke på plass på Mona denne kvelden.

Jeg måtte innom Moa på søndag for å se Herd sin første kamp i 2.div damer. Byåsen 2 var på busstur til Sunnmøre, men bussen ble stående på utsiden av anlegget på søndag. Kjøpesenterdamene vant hele 8-0. Det er et mer en Fortuna sin seier på lørdag, og dermed er rivaliseringen i gang. Artig å se den massive angrepsfotballen Herd vartet opp med på søndag!

I kveld har jeg også fått med meg juniorkampen mellom Emblem-Blindheim i 1.div. Med en lett  bismak tuslet jeg hjem i kveld. 1-1 endte det i en kamp Emblem burde avgjort gang på gang på gang. Men enkelte kamper er ikke enkle, og nabo BH i øst hadde en strålende sisteskanse denne kvelden. Tobias Sæther Boge reddet straffespark og greier. Apropos straffespark var det ganske så hett etter kampslutt. To situasjoner der emblemsspillere tilsynelatende blir felt av keeper, men ingen gav straffespark, ble rent for mye for de unge i blått. Dommeren måtte frem med Maos lille raude etter en overkokt kommentar av en Emblemsgutt. Tidligere i kampen måtte en annen Emblemsgutt i garderoben etter å ha fått både gult, hvitt og rødt kort. Det hvite kortet tror jeg var dommerens sin notisbok, men den unge spilleren skjønte tegningen og tuslet av bana. Det er i slike kamper man må vise hva man er laget av, og Brannmann tenker at dannelse og gangs menneske fikk seg en og annen test i kveld. Men i morgen møtes de samme guttene på skolen og er sikkert gode venner, og dommeren kan gå hjem og tenke at "til lags åt alle kan ingen gjera."

Da trykkes send i påvente av nye spennende kamper i uke 17.

- Brannmann -


 
Emblem Idrettslag

4. divisjon Sunnmøre 2017

# Lag K S U T MF P
1 Hødd 2 22 18 2 2 63 56
2 Bergsøy 22 15 4 3 46 49
3 Volda 22 14 6 2 30 48
4 Skarbøvik 22 7 8 7 8 29
5 Rollon 22 8 5 9 -5 29
6 Emblem 22 8 3 11 -4 27
7 Hareid 22 7 5 10 -22 26
8 Godøy 22 7 3 12 -19 24
9 Sykkylven 22 5 8 9 -13 23
10 Larsnes/Gursken 22 6 5 11 -13 23
11 Langevåg 22 6 1 15 -33 19
12 Norborg 22 4 4 14 -38 16

Neste kamp


4. divisjon 2018

Toppscorer 4. divisjon 2017 (sesongslutt)

# Navn Lag Mål
1 Sondre Steinsbu Kjølsøy Skarbøvik 19
2 Trond Edvard Brynestad Godøy 18
3 Franjo Tepuric Bergsøy 15
4 Daniel Jøsok Kvalsvik Bergsøy 14
5 Martin Søvik Røren Bergsøy 13

Treningstider 2016

Mandag kl 18:00 - 20:30 Sunnmørshallen
Tirsdag kl 20:00 - 21:30 Ebbemyra
Torsdag kl 20:00 - 21:30 Treningskamp
Fredag kl 17:00 - 18:30 Ebbemyra

Besøkende

Vi har 76 gjester her nå